Thursday, September 24, 2009

Vem skall representera muslimer i Sverige

Dilsa Demirbag-Sten som kom till Sverige från Kurdistan (läs hennes bok Stamtavlor) skriver i dag i DN (24/9) en debatt artikel som är garanterad att stimulera debatt om två viktiga frågor. Man förstår av bilden i vilken man ser bara två ögon som tillhör en kvinna som annars är gömd bakom niqabs svarta tyg att artikeln delvis handlar om debatten om en lärare får klä ut sig på det sättet - i Sverige. Men Dilsa ställer en viktigare eller mer omfattande fråga - vem skall representera Sveriges diversa muslimer i diskussioner med regeringen? Hon nämner några som har tagit an sig rollen och frågar - hur blev de utvalde? Det är viktigt att regeringen, kanske först och främst Nyamko Sabuni besvarar Dilsas frågor, men lika viktigt att de muslimer som jag känner hör av sig.

Naturligtvis blir jag nyfiken om att veta om likadana frågor har framförts i USA men kan ej minnas att jag har sett motsvarande i New York Times som jag läser "cover to cover" varenda dag.

I will be back in English if I find anything from the USA and will pose the questions to a sample of my many muslim friends in Sweden.

1 comment:

  1. Välskrivet och intressant igen!

    På USA, vi har hade ett problem nyligen. Många personer är arga för en moské kommer att byggar nära till Ground Zero. President Obama stöder konstruktion, tack och lov.

    ReplyDelete